Samenwerking

Gerelateerde afbeelding

Samenwerkingsverbanden tussen niet-concurrenten
Verschillende niet met elkaar concurrerende organisaties bundelen hun krachten door het aangaan van een samenwerkingsverband. In dit kader willen we aandacht besteden aan de volgende drie vormen: • samenwerking in de detailhandel • publiek-private samenwerking (pps) • uitbesteden
Samenwerking in de detailhandel De afgelopen jaren zijn grootwinkelbedrijven en franchiseketens sterk opgerukt ten koste van kleine ondernemingen.
Kleine ondernemers die op lange termijn willen overleven zullen zich moeten aansluiten bij een inkoopcombinatie, een vrijwillig filiaalbedrijf of een franchiseorganisatie. Hiermee hebben ze de mogelijkheid voordelen van grootschaligheid te combineren met voordelen van kleinschaligheid, zoals lagere inkoopkosten (grootschaligheid) met klantgerichtheid (kleinschaligheid). Een dergelijk samenwerkingsverband zal echter altijd betekenen dat een deel van de zelfstandigheid moet worden ingeleverd. Hoeveel is afhankelijk van de gekozen samenwerkingvorm. In de hierna te flexplek eindhoven bespreken samenwerkingsvormen zal dit deel het grootst zijn bij een franchiseorganisatie en het kleinst bij een inkoopcombinatie.
Een inkoopcombinatie is van oudsher een organisatie waarbij detaillis- inkoopcombinatie ten uit een zelfde branche zich hebben aangesloten om door samenbundeling een aantal voordelen te verkrijgen. De samenwerking bij een inkoopcombinatie heeft vooral betrekking op de mogelijkheid van het gebruik van een full-service pakket door de detaillist. full-service pakket Dit full-service pakket kan betrekking hebben op onder meer gezamenlijke marketing- en reclamecampagnes, en advisering op het gebied van inkoop, verkoop, winkelinrichting, automatisering en administratie. Daarnaast krijgt de ondernemer inkoopkortingen en worden hem financierings- en betalingsregelingen aangeboden.